Fryksände kyrka i Torsby centrum

En ståtlig katedralliknande kyrka i rödtegel i hjärtat av Torsby. Här finns ett rikt gudstjänstliv med mycket sång och musik och högmässor varje söndag.
Kyrkan invigdes år 1898. Den har ett treskeppigt långhus, korsarmar i norr och söder, tresidigt avslutat kor och ett resligt västtorn och är byggd i tegel i nygotisk stil. Bland kyrkans inventarier finns en dopfunt av täljsten från 1200-talets mitt och ett litet altarskåp från slutet av 1400-talet.

Siris kapell ligger strax intill kyrkan. Det invigdes år 1950 och har en högklassig konstnärlig utsmyckning. Kapellet har fått sitt namn efter Siri i Bada, om vilken sägnen berättar att hon under en färd till sin sätervall gick vilse i skogen.
Hon gav ett löfte om att sockenkyrkan skulle få hennes egendom, om hon lyckades hitta hem igen. Kyrkans klockor ledde henne åter till bygden och hon uppfyllde sitt löfte. Troligen hände detta under medeltidens senare del.
Avkastningen från hennes donation, skogsfastigeten Långsjöhöjden, har bekostat bland annat uppförandet av Siris kapell.
Öppettider
INFO
Plats
Kyrkan är öppet på vardagar mellan 9.00 - 15.00.

Bra att veta: Kyrkan håller begravningar torsdagar och fredagar kl. 11 & 14.
Arrangör
Fryksände pastorat
Kyrkogatan 26
685 30 Torsby
fryksande.pastorat@svenskakyrkan.se
Namn
Fryksände kyrka
Adress
Kyrkogatan 26
685 30 Torsby
Kommun: Torsby
Beskrivning
Fryksände kyrka ligger i Torsby tätort och är en av fyra kyrkor i Frysände pastorat. Kyrkan är en tegelkatedral som invigdes 1898. Intill ligger Siris kapell som invigdes 1950.
Tillbaka
Torsby
Besök hemsida
Kyrka