Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten

Pilgrimstapeten, en 40 m lång bonad på linneväv, broderad med ullgarn, som fått ett eget museum ett specialbyggt hus vid Utmarksmuseet.
På Utmarksmuseet kan du se Pilgrimstapeten, ett 40 meter långt broderi i ull på lin, som skildrar pilgrimernas färd från Hammarö i söder till Trondheim i norr. Tapeten visar både medeltida och nutida händelser.

Museet har också utställningar som på olika sätt skildrar människors liv i bygden, förr och nu. Utställningarna varieras från år till år.

Café Utmark är namnet på museets trevliga mötesplats. Här kan du njuta av kaffe, te, läsk, bakverk, smörgås m.m. Även lättare lunch för grupper enligt överenskommelse. Allt är hembakat och hemlagat.

I den välfyllda museibutiken finns smide, historiska glas, keramik, textil, vykort, böcker och smycken.

På museets säter/fäbod, Ransbysätern, 7 km upp på berget, serveras fika och kolbullar (sommartid).
Säterstugor (STF vandrarhem) uthyres juni-september.
Öppettider
INFO
Plats
1 juni - 1 september
Dagligen kl 11.00-17.00

Övriga tider för förbokade grupper.
Namn
Utmarksmuseet, Ransby
Adress
Gammelvägen
44
680 60 Sysslebäck
Kommun: Torsby
Beskrivning
Museum med Pilgrimstapeten, café och butik.
Vägbeskrivning
Ligger ca 5 km söder om Sysslebäck längs riksväg 62. Skyltat.
Handikappinformation:
Handikappanpassat. Hörslinga vid Pilgrimstapeten. För synskadade: Ledarhund tillåten. Vid Ransbytapeten finns stora inre glasdörrar, dessa är kontrastmarkerade. Entrén har en kort ramp. Entrén till servering har en trappa och en ramp till vänster. Till vänster innanför entrén finns servering och till höger affär. Toaletter finns rakt fram. Utställningslokalen har trappa och ramp till vänster om den. Själva utställningslokalen är till vänster och en liten biosalong finns till höger. Toalett rakt fram.
  • Anpassad toalett
  • Hörslinga
  • Ramp
Tillbaka
Sysslebäck
Besök hemsida
Historia
Museum
Sommaröppet

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 80 kr