grind in mot Ritamaki

Hemester i Finnskogen

Är du ute efter upplevelser på hemmaplan? Låt oss föreslå Finnskogen. Finnskogen är en plats med mycket kultur och historia, här finns något för alla smaker.

Aktiviteter för familjen

I Finnskogen ryms många aktiviteter för hela familjen. Gör ett besök till Skogsängan Gård, där finns gårdsdjur som häst, får, gris ankor och höns samt en vandringsled till en utsiktsplats. På finngården Kvarntorp kan ni hälsa på fjällkor och hästar som betar på gården. Finnskogscentrum i Lekvattnet erbjuder en spännande utställning för stora och små med nytt tema varje år. För de badsugna finns badplatsen Pägertjärn med klart och rent vatten. 

Vandring 

I Finnskogen finns milsvida skogar och vandringar för alla smaker. 7-torpsleden sträcker sig mellan sju olika torp, varav ett är Ritamäki som är den sist bebodda finngården. Från Finnskogscentrum kan ni vandra leden Karmenpolku till hembygdsgården Karmenkynna, med eller utan guidning. I hjärtat av Finnskogen finns Mattila som bjuder på fler olika vandringsleder och från Finnskogens Ostaffär kan ni gå en guidad skogstur med fika. 

Mat & fika 

Klassisk finnskogsmat, som är ett måste på besöket i Finnskogen, är maträtten motti och fläsk. Servering finns i år på både Kvarntorp och Karmenkynna, där finns även våfflor och enklare fika. Finngården Rikkenberget har servering av kaffe och våfflor. Hembygdsgården Tomta i Skråckarberget serverar våfflor på utvalda helger.  För enklare lunch håller Finnskogscentrum öppet dagligen. På Skogsängans gård och Finnskogens Ostaffär finns lokalproducerade produkter att köpa med hem. 

Sevärdheter

De många finngårdarna som finns i området är alla värda ett besök, inte minst för dess geniuna miljöer och utsikter över berg, sjöar och skogar. I år håller Kvarntorp, Karmenkynna och Rikkenberget öppet. För den hantverksintresserade finns butiken Stilling i Bograngen. I Finnskogen finns även nordeuropas största gran fälld och utställd på Karmenkynna. En annan spännande plats att besöka är det mytomspunna naturfenomenet Korset i Röjden, en fördjupning i marken där ingenting klarar att växa. 

Evenemang

Finnskogen bjuder in till flera evenemang under sommaren. Mattila har en välfylld evenemangskalender som innehåller bland annat MTB Maraton, Yoga & vandringshelg samt Mattila Marsch Run. Lekvattnets hembygdsförening kommer också anordna evenemang, till exempel Slåtterdag. På Älgsjövallen på Bjurberget arrangeras en veteranfordonsträff och Finnskogscentrum håller kvällsöppet under utvalda tillfällen. 

Fjällkor på Kvarntorp
Fjällkor på Kvarntorp
Sjön Lomsen längs 7-torpsleden
Sjön Lomsen längs 7-torpsleden
Nej