Bo Vilson

Bo Vilson tecknade en mängd serier, bland annat Tusen och en natt och Harald Handfaste. Han gjorde även bokomslag, affischer, sagolika vykort, och reklam samt målade tavlor.
Bovilgården – ett fascinerande konstnärshem som visar mästertecknaren Bovils livsgärning.

 Signaturen Bovil

Bo Vilson var synnerligen produktiv med sin penna. Hans hem i Utterbyn, Torsby, berättar om en mångsidig och fantasifull konstnärsgärning. 2011 invigdes Bovilgården som Kulturgård.

Bo Vilson, 1910-1949, tecknade en mängd serier, bland annat Tusen och en natt som gick som följetong i Vecko-Revyn, Harald Handfaste och Sinuhe egyptiern i Året Runt och Fältskärns berättelser i Levande Livet. Han gjorde bokomslag, affischer, sagolika vykort, och reklam samt målade tavlor.

Allt detta samtidigt som han på 1940-talet flyttade från Stockholm till Utterbyn utanför Torsby, till ett hus som han ritade själv och inredde med finurlig kreativitet. Skulpturer, teckningar och målningar genomsyrar inredningen från golv till tak. 

Som den skulpterade kvinnan från Tusen och en natt, träkistan med nordiska gudasagan utskuren på lock och väggar och Blomsterrummet med en damm av kullerstenar, droppstensgrotta och motiv av näcken på väggen. 

På övervåningen hade han sin tecknar- och målarateljé tillika snickeriverkstad. Här finns idag stora delar av Bovils tecknarproduktion att beskåda, en fantastisk resa bland tecknade serier och ett kreativt konstnärsliv. Bo Vilson dog endast 39 år gammal.

Bovil var en duktig serietecknare. Minns Tusen och en natt och Flygkamraterna som jag läste med välbehag som barn.” Sagt av Lasse Åberg.

Relaterade sidor